Overgangsalder

Mette Bloch lister de 10 ting, hun gerne ville have vidst om overgangsalderen - inden den startede

For snart OTTE år siden, startede det for mig. Jeg var 50, og jeg var begyndt at få det ustyrlig varmt fra tid til anden. Da min menstruation tilmed blev slået helt ud af kurs, så begyndte jeg at tænke, om det mon var fordi, jeg var gået i min 2. pubertet. Det var jeg. Det blev klart for mig, da jeg gik fra at have det lidt varmt til at få panikagtige hedeture.

Udgivet:20/8/2024

Læsetid:6 minutter

Instagram IconFacebook IconMail Icon

Kreatør

Mette Bloch

Mette Bloch

Foredragsholder og motivationsekspert

Følg Mette

Instagram IconFacebook Icon

For snart OTTE år siden, startede det for mig. Jeg var 50, og jeg var begyndt at få det ustyrlig varmt fra tid til anden. Da min menstruation tilmed blev slået helt ud af kurs, så begyndte jeg at tænke, om det mon var fordi, jeg var gået i min 2. pubertet. Det var jeg. Det blev klart for mig, da jeg gik fra at have det lidt varmt til at få panikagtige hedeture.

Desværre er det jo ikke noget, der tales ret meget om, så det kan føles både ensomt og underligt, at hele din krop opfører sig som en autonom teenager med udskejelser, du egentlig ikke har bedt om. Men da jeg landede i det, var det okay. Altså det var og er stadig ikke okay at have hedeture, men jeg har kunne tackle resten.

Hvis du er kvinde, og ikke er nået dertil endnu, så har jeg her lidt viden, jeg gerne vil dele med dig.

 

1. Hold op hvor havde det været rart, hvis jeg havde vidst, hvad det egentlig betød for mit fysiske velvære. Selvom ingen ved, hvornår det kommer, så er jeg alligevel sikker på, at jeg hurtigere havde fundet mig til rette i “lag på lag” frem for store varme trøjer, for når man får en heder, så skal ALT af så hurtigt som muligt.

 

2. Slimhinderne bliver tyndere og mere tørre, og det er over det hele! Har du i forvejen sarte slimhinder, så sørg for at passe på dem med creme indrettet til formålet, uanset hvor på kroppen du måtte have gener!

 

3. Søvn er noget, man husker tilbage på som “De gode gamle dage hvor jeg sov til, det var morgen”. Ikke nok med at varmen og hedeturene kan holde dig vågen, så blev min søvn meget mere afbrudt, og det har taget mig mange år at finde ud af, at intervalsovning om natten også kan noget. Sørg for at have et mega koldt soveværelse, og vend dig om på den anden side og hvil dig, selvom du ikke kan sove - du skal nok falde i søvn til sidst.

 

4. Vi er alle forskellige, og det der er en udfordring for den ene, er det måske ikke for den anden. Men jeg ved fra veninder, at humøret kan tage et kæmpe dyk. Nogle kvinder kan slet ikke kende sig selv og får nedsmeltninger, der minder om, hvad man ser hos en 13 årig med en dårlig hårdag. Træk vejret! Det går over, men du kan ikke kontrollere det, og dine hormoner har overtaget butikken og er ca. lige så gode til at styre dig som en bæver er til at strikke.

 

5. Sex… sex sex sex… jo jo… det er vældig fint, men når du rammer overgangsalderen, så kan du opleve, at det lige pludselig ikke er så vigtigt mere. Som min veninde, Christina sagde til mig for ikke så længe siden, “Mette, jeg er kommet i den alder, hvor jeg hellere vil have en ostemad…” Og selvom du kan føle dig ukvindelig ved at have det sådan, så er det ikke fordi, det behøver at ødelægge dit liv! - Du er bare ikke styret af sex, du styrer sex.

 

6. En del af den charmerende pakke er også ømme led. Her er det en fordel at holde dig aktiv og måske finde noget der gør dig rigtig glad, så det også kan motivere dig de dage, hvor du føler ømhed

 

7. Jeg har aldrig, som i ALDRIG lagt mig på sofaen midt på dagen for at tage en slapper. Men lidt ligesom en teenager der kan sove døgnet rundt, så kan du også risikere at blive ramt af en hammer, som bare gør, at du ikke kan holde øjnene åbne. Tag luren hvis du kan! Og lad være med at bruge tiden på sofaen til at ærgre dig over, at du ikke kan sove om natten, men kan nu. Nyd det! Du har brug for det.

 

8. En af de ting der freakede mig pænt meget var pludselig og intensiv hjertebanken. Jeg følte mit hjerte bankede meget hårdt, og jeg kunne få momenter, hvor jeg følte jeg ikke kunne få luft. For mig forsvandt det igen, men først efter nogle år. Hvis du oplever dette når du rammer version 2.0, så tjek med din læge, så du ikke går og er bekymret.

 

9. Vi kan alle være forvirrede og glemsomme, men er du GAL det kan nå nye højder med den indre rokade i din krop. Hvis du føler dig glemsom, tosset eller mindre intelligent, så kan det sagtens være en bivirkning også. Jeg har ikke haft de store udfordringer her, men kender kvinder, der er hårdt ramt. Derfor har jeg også skrevet mig bag øret, at jeg ikke skal slå mig selv, hvis jeg oplever “brain fog”

 

10. En hel del kvinder føler ikke bare at deres kvindelighed ligger i deres feminine krop og kurver, håret har også en stor betydning. Og her kan man opleve, at noget af det ryger. Det kan betyde ekstra hår i børsten, som man desperat ville ønske, man kunne klistre på knolden igen. Så se om du kan få det bedste ud af det, du har fået at lege med, selvom det måske ikke var det, du ønskede dig!

Kreatør

Mette Bloch

Mette Bloch

Foredragsholder og motivationsekspert

Instagram IconFacebook Icon

Nyhedsbrev

Bliv en del af VitaYummy universet

Bliv en del af VitaYummy familien og få unik adgang til skønhedstips, konkurrencer, rabatter, giveaways og andre lækkerier ❤️

Ved at indtaste din email-adresse accepterer du behandling jf. vores Privatlivspolitik